Digisterker-Nieuwsbrief

Februari 2025

In het voorjaar nieuwe producten voor jongeren en de digitale overheid

Het jongerenteam van Stichting Digisterker zit niet stil. Zo komen er in maart diverse, nieuwe workshops voor jongeren beschikbaar en wordt er op 17 juni online een landelijke kennisdeelsessie georganiseerd over alle resultaten van de pilot ‘Lokale samenwerking jongeren en digitale regelzaken’. Ook wordt in mei de havo/vwo-variant van het lesprogramma Doe je digiding! gelanceerd. En tot slot nog aandacht voor de vernieuwde trainingen, waarin begeleiden en voorlichten van jongeren aan de orde komen. De trainingen zijn bestemd voor zowel educatiespecialisten als medewerkers basisvaardigheden bij bibliotheken en zijn nu al beschikbaar. Een overzicht.

Doe je digiding! – havo-vwo
Vanaf mei is er een variant van Doe je digiding! voor de bovenbouw havo/vwo beschikbaar (er zijn al varianten voor het (v)mbo en het praktijkonderwijs). Hierin worden leerlingen op een praktische manier voorbereid op het zelfstandig regelen van hun digitale overheidszaken. Het materiaal sluit goed aan bij digitale geletterdheid, digitaal burgerschap en financiële educatie. In samenwerking met docenten zijn er zes lesmodules samengesteld die momenteel worden getest op verschillende havo- en vwo-scholen in Nederland.

Iedere module bestaat uit twee lessen van 45 minuten. De zes modules hangen samen met belangrijke gebeurtenissen in het leven van jongeren tussen 15 en 18 jaar:

  • Digitale overheid en veiligheid
  • Bank en geldzaken
  • Bijbaan
  • Studeren
  • Zorgverzekering
  • Verkeer en vervoer

Enkele modules zijn al getest en de eerste reacties zijn erg positief. Docenten waarderen de kant-en-klare vorm van het materiaal, waarbij klassikale delen worden afgewisseld met online opdrachten. Daarnaast vinden ze het fijn dat het materiaal uitnodigt om met de klas in gesprek te gaan over de digitale overheid. Ook leerlingen zijn enthousiast en betrokken. Ze vinden de modules leuk en leerzaam. De testlessen leveren uiteraard ook enkele verbeterpunten op, die momenteel worden verwerkt. In mei 2025 wordt het materiaal landelijk gelanceerd. 

Bent u werkzaam in een bibliotheek en bent u, of wilt u, met vo-scholen aan de slag met digitaal burgerschap of digitale geletterdheid? Meld u hier aan, dan wordt u als eerste op de hoogte gebracht van de verschijningsdatum en verdere inhoud van Doe je digiding! – havo/vwo (even naar beneden scrollen voor het formulier).

Workshops en kennisdeelsessie ‘Lokale samenwerking jongeren en digitale regelzaken’
Sinds januari 2024 zijn bibliotheken, jongerenwerk en scholen in de gemeenten Leiden, Raamsdonksveer en Laren betrokken bij de pilot ‘Lokale samenwerking Jongeren en digitale regelzaken’. Binnen deze pilot hebben de bibliotheken en jongerenwerkorganisaties met elkaar en met scholen in hun werkgebied activiteiten ondernomen met drie doelen:

  • Jongeren bewust maken van de digitale zaken die ze moeten/kunnen regelen met overheidsorganisaties en ander zakelijke organisaties zoals banken en verzekeraars
  • Jongeren bewust maken van waar ze individuele ondersteuning kunnen krijgen
  • In samenwerking met elkaar meer jongeren bereiken rondom hun digitale regelzaken

Om jongeren bewust te maken van wat ze moeten en kunnen regelen, heeft Stichting Digisterker vijf workshops ontwikkeld rond de thema’s Bijbaan, Gaan Studeren, Bank en geldzaken, Zorgverzekering en 18 jaar worden. Deze workshops zijn door de bibliotheken en jongerenwerkorganisaties getest op verschillende locaties: op scholen, in de bibliotheek en in jongerencentra. De reacties van zowel de workshopgevers als de leerlingen/jongeren waren enthousiast. En alle leerlingen gaven aan dat ze nu weten waar ze terecht kunnen als ze individuele ondersteuning nodig hebben.

Ik weet nu dat ik voorbereid moet zijn voor mijn 18de
Leerling over de workshop Bank en geldzaken

De vijf workshops, die worden samengevat onder de noemer ‘Workshops jongeren en digitale regelzaken’, komen in de loop van maart 2025 beschikbaar. Ze bieden ieder stof voor maximaal 1,5 uur. Ze kunnen op verschillende locaties worden aangeboden en zijn bijvoorbeeld ook inzetbaar op informatieavonden voor leerlingen/jongeren en ouders.

Geldezelen, daar wist ik niets van. Dat maakte indruk…
Leerling over de workshop Bank en geldzaken

De workshops worden aangeboden via de website van Digidingen-desk. U kunt op deze pagina nu al uw interesse kenbaar maken (even naar beneden scrollen voor het formulier). Zodra de workshops beschikbaar zijn, ontvangt u dan automatisch een bericht.

De eindresultaten van de pilot worden op dinsdagochtend 17 juni van 9.30 uur tot 11:00 uur gepresenteerd tijdens een online landelijke kennisdeelsessie. De bibliotheken en jongerenwerkorganisaties vertellen dan over hoe ze het samenwerken hebben ervaren, over de activiteiten die ze hebben ondernomen en de lessen die ze hebben geleerd. Ook hebben ze tips voor andere organisaties die ook een dergelijke samenwerking willen opzetten. Stichting Digisterker licht de aanpakken toe die binnen het project zijn ontwikkeld voor landelijk gebruik: de workshops, trainingen en eindpublicatie. Ook is er ruimte om vragen te stellen.

Als u geïnteresseerd bent in deelname, kunt u zich hier alvast aanmelden. We sturen u dan t.z.t. meer informatie en een link naar de kennisdeelsessie toe.

Nieuwe trainingen voor bibliotheken
Aansluitend bij de workshops voor – en individuele begeleiding van – jongeren, biedt Stichting Digisterker trainingen aan voor zowel educatiespecialisten als voor medewerkers basisvaardigheden van bibliotheken.

De vernieuwde training ‘Begeleider jongeren en digitale regelzaken’ is gericht op het individueel begeleiden van jongeren bij digitale regelzaken met de overheid en andere zakelijke organisaties. De nieuwe training “Verzorgen van workshops ‘Jongeren en digitale regelzaken’” is gericht op het geven van voorlichting aan jongeren via de workshops ‘Jongeren en digitale regelzaken’.

Deze trainingen zijn al beschikbaar. Voor de trainingen geldt dat u zich individueel kunt aanmelden (open inschrijving) of een in-company training kunt aanvragen. Meer informatie over de trainingen vindt u hier.

Nieuwsbrief en LinkedIn: Jongeren en de digitale overheid
Wilt u goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen gericht op jongeren en de digitale overheid? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief Jongeren en de digitale overheid of volg ons LinkedIn-account waar we twee keer per week een post plaatsen over relevante ontwikkelingen.

De nieuwe producten worden mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Koninkrijksrelaties en Digitalisering en door Stichting GO Fonds.