Digisterker-Nieuwsbrief

Juli 2024

Complete toolkit Digidingen-desk nu beschikbaar

Maakt u al gebruik van Digidingen-desk om jongeren te ondersteunen bij het regelen van hun loonheffing, studiefinanciering of zorgtoeslag? Speciaal voor professionals in de bibliotheek, het onderwijs en het jongerenwerk bieden we nu een complete toolkit met handige (communicatie)materialen met daarin een video, flyer, logo, poster, checklist, kletskaarten, voorbeeldberichten voor sociale media en een voorbeeldbrief voor ouders. De toolkit is aan te vragen via digidingen-desk.nl/toolkit.

Drie voorbeelden uit de toolkit: de checklist, de poster en de voorbeeldbrief

Digidingen-desk
Vanaf 14 jaar krijgen jongeren te maken met digitale diensten van overheidsorganisaties, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een identiteitskaart, het aanvragen van het theorie-examen voor scooter- of autorijbewijs of het terugvragen van loonheffing bij een bijbaantje. Op weg naar hun 18e verjaardag komen daar ook zaken bij als het aanvragen van een zorgverzekering en zorgtoeslag en het regelen van online bankzaken. Op digidingen-desk.nl vinden jongeren én professionals handige stappenplannen, instructiefilmpjes, tips en hulpplekken over tal van digitale zaken die jongeren tussen hun 14e en 21e moeten regelen.

Toolkit
In de toolkit vindt u kant-en-klare (communicatie)materialen die u als bibliotheek kunt gebruiken om jongeren, ouders en scholen te informeren over Digidingen-desk. De toolkit bevat:

  • Video Digidingen-desk
  • Flyer Digidingen-desk
  • Logo Digidingen-desk
  • Poster Digidingen-desk
  • Voorbeeldberichten voor sociale media
  • Voorbeeldbrief voor scholen om ouders te informeren
  • Checklist ‘Regel je digitale (overheids)zaken op tijd!’
  • Kletskaarten Digidingen-desk

Vraag de complete toolkit hier aan en ontvang hem direct in uw mailbox.

Checklist
Om jongeren te ondersteunen bij het regelen van hun digitale overheidszaken, vindt u in de toolkit een checklist. Op de checklist vinden jongeren (en hun ouders) een handig overzicht van de meest voorkomende digitale overheidszaken waarmee ze tussen hun 14e en 18e te maken krijgen. De checklist is onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën: vanaf 14 jaar, vanaf 16 jaar en vanaf 18 jaar. Hierdoor kunnen jongeren gemakkelijk zien welke thema’s vanaf welke leeftijd spelen. Door een vinkje te zetten bij de zaken die al geregeld zijn, krijgen jongeren grip op wat er nog geregeld moet worden. Print de checklist uit en geef hem mee aan de jongeren en hun ouders in uw netwerk. Bijvoorbeeld bij een informatieavond op school of via het Informatiepunt Digitale Overheid.

Kletskaarten
In de toolkit vindt u ook onze Kletskaarten. Hiermee gaat u op een laagdrempelige manier in gesprek met jongeren over de digitale overheid. Aan de hand van quizvragen, stellingen en dilemma’s kunt u als bibliotheekmedewerker, docent of jongerenwerker op een speelse manier met jongeren in gesprek over wat ze moeten regelen tussen hun 14e en 21e jaar.

De kletskaarten zijn een groot succes. Wij gebruiken ze op informatieavonden in het voortgezet onderwijs om jongeren en hun ouders te attenderen op de website Digidingen-desk. Door de kletskaarten als quiz in te zetten waarbij jongeren het tegen hun ouders opnemen, merk je dat ze sneller naar ons toe komen met vragen over de digitale overheid.’ – Bibliotheek BiblioPlus

Aan de slag met Digidingen-desk
Wilt u ook aan de slag met Digidingen-desk? Wijs jongeren die bij het IDO komen met hulpvragen over het gebruik van digitale regelingen van de overheid, op de bijpassende thema’s binnen Digidingen-desk. Ook kunt u de jongeren met hulp van Digidingen-desk waar nodig ondersteunen bij het daadwerkelijk regelen van de digitale zaken met de overheid en andere organisaties. Daarnaast kunt u voorlichting (op scholen) verzorgen over de onderwerpen uit Digidingen-desk aan de hand van thema’s zoals ‘Help, ik word 18! Wat moet ik allemaal regelen?’ of ‘Hoe laat ik geen geld liggen?’ etc.

Meer informatie
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over jongeren en de digitale overheid? Volg ons op LinkedIn of abonneer u op onze nieuwsbrief. Heeft u vragen over de inzet van Digidingen-desk in de bibliotheek? Neem dan contact op via digidingendesk@digisterker.nl.