Februari 2023
Vernieuwde toolkit Digidingen-desk
Bent u jongerenspecialist bij uw bibliotheek? En gebruikt u bij uw werk Digidingen-desk, de website van Stichting Digisterker voor jongeren met informatie over het regelen van digitale overheidszaken? Of wilt u Digidingen-desk gaan gebruiken? Dan is de vernieuwde toolkit interessant voor u. De vernieuwde toolbox bevat een poster, flyer en animatie, alsook voorbeeldberichten voor de sociale media. Mooi pr-materiaal om de website onder de aandacht te brengen bij de doelgroep in uw werkgebied. En in de vernieuwde kit zitten ook kletskaarten. Hiermee kunt u op een leuke manier het gesprek aangaan met jongeren en ouders over de digitale overheid.
Digidingen-desk
Op Digidingen-desk.nl vinden jongeren tussen 14 en 21 jaar informatie over het regelen van digitale zaken bij overheidsorganisaties en andere zakelijke organisaties zoals banken en zorgverzekeraars. Ze vinden er per thema stappenplannen, video’s en tips die hen op weg helpen. De website is ontwikkeld in samenwerking met jongeren, ouders, jongerenwerkers, decanen en bibliotheekmedewerkers. Digidingen-desk.nl heeft tot nu toe een bereik van zo’n 52.000 gebruikers. Om onderwijs-, jongerenwerk- en bibliotheekprofessionals te ondersteunen bij het gebruik van Digidingen-desk in het contact met jongeren is er een vernieuwde toolkit ontwikkeld.
Animatie
In de toolkit vindt u een animatie over Digidingen-desk (zie de video hieronder). Deze animatie is bedoeld voor jongeren tussen de 14 en 21 jaar, en laat zien met welke digitale zaken van de overheid zij te maken kunnen krijgen. Er wordt kort uitgelegd wat Digidingen-desk is en welke informatie zij er kunnen vinden. Voor extra hulp wordt er doorverwezen naar de decaan, het jongerenwerk en het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek. U kunt de animatie delen in uw eigen netwerk. Bijvoorbeeld op uw website of via uw sociale media-kanalen.
Kletskaarten
In de vernieuwde toolkit vindt u ook vrij te gebruiken kletskaarten. Hiermee kunt u aan de hand van quizvragen, stellingen en dilemma’s met jongeren en bijvoorbeeld ook met hun ouders in gesprek over de digitale overheid. In dit artikel vertelt BiblioPlus dat de kletskaarten een groot succes zijn. Zij gebruiken de kaarten binnen hun ‘pop-up informatiepunten’ in het voortgezet onderwijs. Dit zijn tijdelijke informatiepunten op school, waar jongeren en hun ouders terecht kunnen met al hun vragen over de digitale overheid. De kletskaarten zorgen hierbij voor een leuk en interactief spelelement. Zo mochten de jongeren een pingpongballetje in één van drie vazen gooien om zo het juiste antwoord te geven. Door gebruik te maken van de kletskaarten merkte BiblioPlus dat jongeren en hun ouders gemakkelijker met elkaar in gesprek gaan over bijvoorbeeld DigiD, studiefinanciering en bijbaantjes.
Sociale media
Wilt u Digidingen-desk delen via de sociale mediakanalen van uw organisatie? Maak dan gebruik van de kant-en-klare sociale mediaberichten uit de toolkit. U kunt deze gebruiken voor een post op LinkedIn, Twitter en Instagram. Ook kunt u de inhoud van de kletskaarten inzetten voor promotie van uw eigen Informatiepunt Digitale Overheid op sociale media. U kunt hiervoor de stellingen en vragen uit de kletskaarten gebruiken als inspiratie.
Tip!
Attendeer scholen in uw werkgebied op het IDO en op Digidingen-desk. Zie bijvoorbeeld hoe het Frencken College in Oosterhout zijn leerlingen hierop attendeert.
Vragen?
Heeft u specifieke vragen over Digidingen-desk? Neem dan contact op met:
Marith Clignet, adviseur Jongereneducatie
E-mailadres: marith.clignet@digisterker.nl
Telefoon: 06 29 18 2506